ΜΑΥΡΟΣ ΚΑΝΑΠΕΣ ... Ο βασιλιάς του σαλονιού.

«Πέρασα 40 χρόνια ανακαλύπτοντας ότι ο βασιλιάς όλων των χρωμάτων είναι το μαύρο».

Πιέρ Ογκίστ Ρενουάρ

 

Ο μαύρος καναπές είναι ο βασιλιάς των επίπλων. Ακόμη κι ένας απόλυτα άδειος χώρος αποκτά προσωπικότητα μονάχα από την προσθήκη του. Αυτό οφείλεται σε μια πλειάδα αιτιών όπως το βάρος. Το μαύρο χρώμα τείνει να δείχνει πιο στιβαρό και ογκώδες ενώ ταυτόχρονα προσδίδει στον καναπέ κύρος και επάρκεια.

 

Παραφράζοντας τον φιλόσοφο Νίτσε το μαύρο είναι το χρώμα που αναιρεί όλα τα χρώματα. Ενώ το μαύρο μοιάζει να εξοντώνει τα χρώματα τα οποία αναμειγνύονται με αυτό η αλήθεια είναι κάπως διαφορετική και έχει άμεση σχέση με την αναλογία, τη χρήση και την αντίληψη του εκάστοτε παρατηρητή. Λάβετε ως γνώμονα τον νυχτερινό ουρανό και τα αστέρια ή τους κατάμαυρα φωτεινούς πίνακες του Καραβάτζιο. Όταν η χρήση του μαύρου γίνεται με επιμέλεια και στοχαστικότητα τότε όλοι οι υπόλοιποι χρωματισμοί που συνεπιδρούν δεν ακυρώνονται αντίθετα λειτουργούν ως προβολείς εστιασμένοι στο σκοτεινό αντικείμενο αναβαθμίζοντας πολλαπλάσια το ρόλο και τη θέση του στο χώρο.

 

Το μαύρο μπορεί να είναι πολύ πιο διακριτικό από το αντίπαλο δέος, δηλαδή το λευκό. Αναλογιστείτε ότι σε μια όπερα οι μουσικοί φορούν κατά αποκλειστικότητα μαύρα ρούχα μόνο και μόνο για να μην τραβούν επάνω τους τα βλέμματα των θεατών από τα τεκταινόμενα επί της σκηνής, Τοιουτοτρόπως ένας μαύρος καναπές είναι η πιο συνήθης επιλογή των συλλεκτών έργων τέχνης ή ακόμα και των μουσείων προκειμένου να βρίσκεται σε απόλυτη αρμόνια με την αυστηρότητα του χώρου αλλά και το μάτι του επισκέπτη να μην αποσπάται από τα εκθέματα ανεκτίμητης αξίας.

 

Το μαύρο είναι εργαλείο και όπως κάθε εργαλείο η χρήση του επηρεάζεται από το χέρι που το κατευθύνει. Όπως ένας γεωργός μπορεί να κάνει ένα χωράφι γόνιμο με το φτυάρι του έτσι και το μαύρο μπορεί να αποδώσει μέγιστους καρπούς αν ο χειριστής δεν υπερβάλλει και στον αντίποδα μπορεί να εκχερσώσει τον χώρο δημιουργώντας το πιο καταθλιπτικό μοτίβο στο σαλόνι σας.